< Povratak na naslovnicu

Sukošan je naselje i lučica u prostranom zaljevu Zlatna luka, Jadranskom magistralom 10 km jugoistočno od Zadra. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo i turizam. Danas je sjedište Općine Sukošan kojoj pripadaju i mjesta Debeljak ,Glavica i Gorica.

Samo mjesto broji oko 3000 stanovnika. Imamo dječji vrtić, osnovnu školu s novoopremljenom sportskom dvoranom, ambulante opće i zubne prakse, te sve ostalo što nas čini mjestom ugodnim za život tijekom cijele godine, a mnogi su ga prepoznali i kao mjesto idealno za odmor.

Mjesto gdje plodna polja uranjaju u nebesko plavo more. Njegovu dugu razvedenu obalu od prekrasne uvale “Zlatne luke” u kojoj je smještena marina Dalmacija do prirodnog kompleksa Tustice krase lijepe plaže i brojne intimne uvale. Ljepota mora i plaža, luksuzni smještaj, gostoljubivi domaćini uz bogat kulturno–zabavni program već desetljećima privlače brojne domaće i strane turiste koji se godinama vračaju uživajući u „sukošanskom litu“.

Sukošan je spoj tradicije i modernog, uređenih plaža i netaknute prirode – pravi lijek za dušu i tjelo. Da je uistinu turističko mjesto, svjedoči preko 3000 ležaja u luksuzno uređenim apartmanima, pansionima, motelu i hotelima, a rado su posjećeni i brojni kampovi smješteni u neposrednoj blizini mora.

Blizina Zadra (10km), 5 Nacionalnih parkova i 2 Parka prirode, najveća marina na Jadranu, blizina Zračne luke i povezanost sa Autoputom sigurno su dobri razlozi da nas izaberete kao svoju destinaciju.

Zahvaljujući marini “Dalmacija” Sukošan je postao je i pravi raj za nautičare.

Donje more

Sukošan je poznato odredište brojnih turista iz svih dijelova Europe. Povijest turizma u Sukošanu je započela dvadesetih godina prošloga stoljeća. Tada su ga posjećivali pretežito Česi i Nijemci koji su i nadjenuli ime najvećoj sukošanskoj plaži "Dječji raj".

Danas mjesto broji preko 3000 ležaja u apartmanima, pansionima i hotelima, a posebno je posjećen velik broj autokampova.

Sukošan se odlikuje brojnim pješčanim plažama kao što su Dječji raj, Zlatna luka i Makarska. Mjesto isprepleću tradicionalne uske ulice i šetnice. Sukošan ima nekoliko prodavaonica, autopraonica, ljekarnu, kozmetički salon, najam brodica i poštu.

Unutar mjesta nalazi se velik broj restorana i tradicionalnih konoba u kojima se može osjetiti pravi dalmatinski ugođaj. Sukošan se smatra pravim rajem za nautičare upravo zbog Marine Dalmacija koja pruža preko 1200 vezova u moru i 500 na kopnu.

Sukošan je pogodno mjesto za windsurfing, boćanje, ribolov, ronjenje, vožnju bicikla, te rafting na rijeci Zrmanji.

Trka tovarov

Najljepše razdoblje za provod u Sukošanu je upravo ljeti, kada se skoro svake večeri organiziraju fešte.

Posebnu pažnju privlači mjesna fešta na blagdan sv. Kasijana (13. kolovoza), te "Trka tovarov memorijal kenje (magarice) Vijole" i "Svićarenje" (natjecanje u noćnom ribolovu ostima). Tijekom ljeta u Sukošanu se održavaju mnogobrojni koncerti i zabavno-kulturne manifestacije.